اصول و مبانی فعالیت های و بر نامه ها (جذب و سازماندهی وشرح وظایف اعضا و تقویم اجرایی فعالیتهای گروه
ااصول و مبانی فعالیتها و برنامهها:
1- توجه به تفاوتهای فردی دانش آموزان
پیشتازان و فرزانگان با توانائیها و استعدادهای متفاوت در این تشکیلات عضویت دارند، لذا برنامهها باید از انعطاف لازم برخوردار باشند تا پیشتازان و فرزانگان به تناسب توانائی و استعداد خویش فعالیت نمایند. نوع برنامههای پیش بینی شده به نحوی است که فرد بر حسب علاقه، توانایی و استعداد خود آن را انتخاب کرده و فعالیت مینماید، لذا مربیان گرامی و والدین توجه داشته باشند در مواردی که آزادی انتخاب برای دانش آموزان پیش بینی شده است آن را مراعات نمایند.
2- دانش آموز محوری
فراهم نمودن زمینه برای تلاش و مشارکت دانش آموزان در روند فعالیتهای گروهی یکی از اصولی است که برنامه ریزان و دست اندرکاران باید بدان توجه کنند. لذا بخش عمدهای از هدفهای پیش بینی شده در سایه تلاش فردی و جمعی اعضاء پیشتازان و فرزانگان حاصل میشود.
3- فعالیتها تدریجی است
روند فعالیتها و برنامههای پیش بینی شده به صورت سالانه میباشد، لذا مربیان باید با یک برنامه زمان بندی شده هر فعالیت را دنبال کنند. در این خصوص ابتدا فعالیتهای «خودآموز» دانش آموزان را معین نمایند، سپس فعالیتهایی را که جنبه عمومی و آموزشی دارد و در نهایت بر حسب برنامه ریزی زمان بندی شده در جلسات گروهی، اردوها، بازدیدها و فعالیتهای طول سال و برنامههای تابستانی به تدریج به دانش آموزان، آموزش را ارئه دهند. از ارائه همزمان برنامههای آموزشی متعدد به پیشتازان و فرزانگان پرهیز نمایند و پس از ازریابی از آموختههای هر مرحله و حصول اطمینان از موفقیت برنامههای آموزشی، مرحله بعد از آغاز کنند.
4- نقش مربیان و تشکیلات
با توجه به سیاست دانش آموز محوری و فراهم نمودن عرصه برای فعالیتهای دانش آموزان در تشکیلات، وظایف مربیان در مسیر هدایت، نظارت و ارائه آموزشها ضروری میباشد. آنچه که مسلم است مربیان فرصتهای لازم را برای درخشش و تلاش گسترده اعضاء فراهم مینمایند و این اعضاء هستند که باید در سایه تلاش فردی و جمعی به فعالیت بپردازند. برای پیشبرد اهداف تشکیلات در تمامی فعالیتها و برنامهها 3 شعار اساسی «همفکری، همدلی و همکاری» مورد توجه است.
اعتقاد بر این است که این 3 شعار ضامن تداوم شایسته تشکیلات دانش آموزی میباشد. لدون همفکری و تبادل نظر، همدلی و تشریک مساعی و همکاری و تعاون، اهداف مورد نظر تحقق نخواهد یافت، لذا از مربیان و والدین گرامی و همچنین اعضای تشکیلات انتظار داریم بر به کارگیری و عمل به این 3 شعار زیبا در کار جمعی تأکید نمایند و آن را سر لوحه کار خویش قرار دهند. نقش مربی در توسعه و رشد فرهنگی، اجتماعی و سایر زمینهها بسیار سرنوشت ساز است، در دوران تکوین شخصیت دانش آموزان، همواره معایب و محاسن را متذکر میشود تا آنها را در شخصیت اعضاء نهادینه نماید، به عنوان الگوی به تمام معنا مطرح میشود و سخنگوی توانای جامعه میباشد و به دانش آموزان میآموزد که چگونه از حق خود دفاع و با سربلندی زندگی نماید. مربیان فعال، کوشا و پر جنب و جوش دانش آموزانی مستعد، خلاق و مبتکر تربیت میکنند و انرژی جوانان را مهار و از آن به سود جامعه بهره برداری مینمایند، با وجود چنین مربیانی بالطبع آیندهای روشن را میتوان برای جوانان میهن اسلامی پیش بینی نمود.
وظایف مربیان تشکیلات پیشتازان و فرزانگان:
1- در نظر گرفتن مکان خاص در آموزشگاه، مدارس، کانونهای دانش آموزی و ... با هماهنگی مدیر مدرسه و سایر مراکز جهت انجام فعالیتهای گروه.
2- ثبت نام دانش آموزان و سازماندهی در قالب گروه و دسته و تیم مطابق دستورالعملها و آئین نامههای ارسالی از طرف سازمان دانش آموزی
3- معرفی سازمان دانش آموزی و تشکیلات دانش آموزی پیشتازان و فرزانگان به اعضاء و توجیه اولیاء دانش آموزان
4- دریافت حق عضویت اعضاء مطابق شیوه نامه و واریز به حساب سازمان دانش آموزی منطقه یا استان
5- تشکیل پرونده و صدور کارت شناسایی برای اعضاء و کسب اطلاع از بخشنامههای ارسالی مربوطه از طرف سازمان دانش آموزی
6- تمهید مقدمات لازم جهت آموزش اعضاء مطابق محتوای آموزشی و برنامه ریزی جهت اجرای دستورالعملهای ارسالی از طرف سازمان دانش آموزی
7- برگزاری مرتب جلسات توجیهی و آموزشی برای اعضاء و شرکت و نظارت بر روند تشکیل جلسات
8- همکاری و هماهنگی جهت ارتباط اعضاء تشکیلات دانش آموزی با ارگانها و نهادها در مناطق، شهرستانها و استانها
9- شرکت فعال در برنامهها، گردهماییها، جلسات، دورههای ضمن خدمت و ... که از طریق منطقه، استان و یا مرکز برگزار میگردد.
10-سعی در به وجود آوردن محیطی آموزنده و منطبق با موازین و معیارهای اسلامی به طوری که زمینه شکوفا شدن استعدادهای فطری و خدادادی اعضاء فراهم شود.
11-ایجاد زمینه اشتغال زایی برای اعضاء و جذب کمکهای مالی برای تشکیل صندوق مالی گروه، همچنین نظارت دقیق بر روند انجام فعالیتهای صندوق مذکور
12-ارتباط با سایر مربیان تشکیلات در منطقه و تبادل تجربیات و انتقال نوآوری گروه خود به سایر گروهها و آموزش این رفتار در بین اعضاء جهت اطلاع رسانی و برقراری ارتباط مفید و مؤثر
13-اقدام لازم جهت صدور گواهینامه برای اعضاء و برقراری یک سیستم پاداش برای تشویق افراد فعال گروه
14-تهیه گزارش از فعالیتهای گروه و ارسال آن به مقامات مافوق
15-انجام سایر وظایف مطابق برنامهها و فعالیتهای خاص تشکیلات دانش آموزی پیشتازان و فرزانگان
16-همراهی دانش آموزان در مأموریتهای خارج از مدرسه با هماهنگی مدیریت دانش آموزی منطقه و شهرستان طبق دستورالعمل برگزاری اردو و بازدید
5- ارزشیابی از فعالیتها
ارزیابی عملکرد پیشتازان و فرزانگان در پایان هر سال عضویت بر اساس هدفهای پیش بینی شده صورت میگیرد و نتایج در کارنامه اعضاء ثبت میگردد، لذا مربیان گرامی باید کوشش نمایند از ابتدای فعالیتها، عملکرد دانش آموزان را به صورت فردی و گروهی در دفاتر مخصوص گروهها ثبت نمایند تا در پایان سال بتوانند به ارزیابی نهایی پرداخته و با همکاری مدیریت دانش آموزی منطقه کارنامه «عملکرد سالیانه» صادر نمایند.
هر پیشتاز و فرزانهای که بتواند در زمینههای مربوط موفقیت لازم را کسب نماید، میتواند مراحل بعدی آموزشهای خود را سپری کند.
محورهای آموزشی:
1- محور فعالیتهای تشکیلاتی و سازمانی
2- محور فعالیتهای زیست محیطی و طبیعت
3- محور فعالیتهای خدماتی و زندگی اجتماعی (سازندگی و مدنی)
4- محور فعالیتهای گروهی و مهارتی
مراحل آموزش:
1- آموزش عمومی (هویت سازمانی)
2- آموزش دانستنیها
3- آموزش مهارتها
شیوههای آموزش
1- خودآموز
موارد فعالیتهای آموزشی میبایستی توسط اعضاء در سایه تلاش فردی حاصل شود و نتیجه کار جهت بررسی و ارزیابی به مربی گروه ارائه گردد و از این توانایی اعضاء در خلال فعالیتهای جاری استفاده لازم به عمل آید.
2- آموزش توسط مربی
بخشی از مواد آموزشی توسط مربی از طریق جلسات آموزشی، اردوها و بازدیدها یا از طریق معرفی به مرکز آموزشی، علمی، فرهنگی و ورزشی انجام خواهد شد
3- کارگروهی
در این شیوه بخشی از آموزشها در جریان تعاملات گروهی و فعالیت در جلسات گروهی صورت میپذیرد و مربی گروه مسئولیت نظارت و راهنمایی را عهده دار است.
فعالیتهای اجتماعی اعضاء:
انجام فعالیتهای اجتماعی و گروهی اعضاء تشکیلات دانش آموزی پیشتازان و فرزانگان موجبات تقویت «حضور در جمع» و «ارتباط با جمع» میگردد و آنان را به سمت اجتماعی شدن هدایت مینماید.
اجتماعی شدن روندی است که فرد از طریق آن شیوههای صحیح زندگی، استانداردها، ارزشها و رفتار و عقاید مورد نظر فرهنگ حاکم بر جامعه خویش را میآموزد و هویت اجتماعی خویش را مییابد.
سیاستها و خط مشیهای اتخاذ شده پیرامون مشارکت و فعالیتهای اجتماعی اعضاء:
1- فعالیتهای اجتماعی باید با توجه به نیازها، سطوح سنی، جنسیت، خرده فرهنگهای مناطق، پیشرفتهای علمی جهان و با هدف ایجاد نشاط و پویایی برنامه ریزی شود.
2- با ایجاد فضای رفتاری و فیزیکی مناسب، حس مفید و مژثر بودن در خانواده و دیگر اجتماعات را تحقق بخشد.
3- روحیه عدالت جویی، رعایت حقوق دیگران، انتقادپذیری و گذشت را برای تأمین مصالح اجتماع تقویت کند.
4- منجر به حضور فعال نوجوانان و جوانان در طبیعت گشته و حساسیت آنها را به ایجاد فضای سبز و حفاظت از محیط زیست برانگیزد.
اساس فعالیتها و تعالیم فرزانگان و پیشتازان با توجه به آیه شریفه «تعاونوا علی البر و التقوی و لا تعاونوا علی الاثم و العدوان» بر همکاری دسته جمعی و تعاون قرار داده شده است. زیرا بشر نوعاً اجتماعی است و به اجتماع و همکاری اجتماع نیازمند است. همکاری دسته جمعی و تربیت اجتماعی و مسئولیت پذیری و روش آن را باید عملاً به نوجوانان و جوانان آموخت.
چه بسا اجتماعات زیادی به منظور انجام کارها یا اجرای برنامههایی تشکیل شده است و غالباً به علت عدم آشنایی افراد با اصول همکاری اجتماعی و مسئولیت پذیری با شکست و ناکامی مواجه شدهاند. در صورتی که اگر افراد این اجتماعات، از دوران کودکی و نوجوانی با همکاریهای دسته جمعی آشنا شوند و اصل تقسیم کار و قبول مسئولیت را بیاموزند مسلماً در کارشان موفق خواهند شد. در فعالیتهای پیشتازان و فرزانگان به منظور آموزش و ایجاد روحیه مسئولیت پذیری در نوجوانان و جوانان سازماندهی بر مبنای گروه و دسته و تیم پایه ریزی شده است که نحوه تشکیل آن به شرح ذیل میباشد.
تعریف گروه :
گروه یک واحد تربیتی اجتماعی متشکل از دانش آموزان پیشتاز و فرزانه است که به منظور دستیابی به اهداف تربیتی تشکیلات پیشتازان و فرزانگان از طریق آموزش و ارتباط مستمر با یکدیگر و تشکیل جلسات ، زندگی جمعی، حضور در اجتماع ، مسئولیت پذیری و مشارکت در فعالیتهای گروهی با بهره گیری از تعالیم تربیتی اسلام تشکیل می شود.
وظایف مربی گروه :
1- مطالعه دقیق دستورالعملهای تشکیلات پیشتازان و فرزانگان
2- عضو گیری داوطلبان ثبت نام در گروه با توجه به شرایط اعلام شده
3- حضور در جلسات هماهنگی و برنامه ریزی تشکیلات پیشتازان و فرزانگان که از طریق منطقه یا استان ابلاغ می گردد.
4- تشکیل و اداره جلسات شورای گروه
5- مطالعه پرونده دانش آموزان گروه جهت شناخت بیشتر و تقسیم وظایف براساس توانایی و استعدادها و علائق آنان
6- تقسیم اعضاء گروه در سه دسته 12 نفره و 6 تیم 6 نفره
7- نظارت بر تیم ها و ارائه راهنمایی های لازم به منظور پیشرفت کارها
نظارت دقیق بر روند تربیتی گروهها ی تحت سرپرستی و پیگیری امور گروهها تا حصول نتیجه
8- برنامه ریزی برای فعالیتهای گروه با توجه به اهداف اعلام شده در دستورالعمل
تشکیلات
دانش آموزی پیشتازان و فرزانگان
9- انتخاب معاون گروه از بین اعضاء
10-تشریح خط مشی فعالیت تیم ها با توجه به اهداف تعیین شده
11-ارزشیابی مستمر از اعضاء و فعالیت تیم های تحت سرپرستی
12-تهیه امکانات و وسایل مورد نیاز گروه و دسته ها و تیم ها
13-ارائه گزارش کارِ گروه به مسئولین مربوطه
14-نظارت برشرکت فعال و منظم اعضاء گروه در فعالیتها
15-تلاش در جهت ایجاد رابطه دوستانه بین اعضای گروه
16-تشکیلات جلسات شورای آموزش اعضاء تیم با توجه به دستورالعملهای صادره
17-تقویت روحیه خدمات اجتماعی و داوطلبانه در اعضاء گروه
18-آماده نمودن اعضاء گروه به منظور فعالیتهای داوطلبانه با توجه به دستورالعملهای صادره
19-تشکیل اردوهای تربیتی – بازدیدی برای اعضاء گروه با توجه به دستورالعملها
20-برنامه ریزی به منظور غنی سازی اوقات فراغت اعضای گروه
21-تنظیم تقویم اجرایی فعالیتهای در طول سال
22-ارتباط مستمر با اولیاء اعضای گروه و کمک از آنها در برنامه ریزی و اجرای برنامه ها
تقویم اجرایی سالانه مربیان گروههای پیشتازان و فرزانگان
ردیف |
مواد قابل اجرا و پیگیری |
1 |
دریافت ابلاغ مربی گری- جزوات و کتب آموزشی – دفتر ثبت فعالیتها و ملزومات از سازمان منطقه |
2 |
تبلیغ وتشریح اهداف و فعالیتهای تشکیلات دانش آموزی در مراسم صبحگاه برای کلیه دانش آموزان |
3 |
توزیع فرم درخواست عضویت تشکیلات دانش آموزی برای دانش آموزان داوطلب |
4 |
ثبت نام اعضاء جدید و یا تکمیل گروه و سازماندهی اعضاء قبلی |
5 |
پاکسازی محیط آموزشگاه توسط اعضاء در یکی از روزهای هفته |
6 |
تشکیل پرونده بخشنامه های مربوط به تشکیلات دانش آموزی درسال جدید و بررسی و مطالعه بخشنامه های سال گذشته |
7 |
شرکت در جلسات و گردهمائیهای که توسط منطقه یا استان ابلاغ می گردد. |
8 |
برنامه ریزی به منظور تشکیل کلاسهای آموزشی و نظارت بر امور آموزشی اعضاء مطابق کتب آموزشی |
9 |
تشکیل پرونده برای اعضاء جدید |
10 |
دریافت آئین نامه ها و دستورالعمل های مربوط به تشکیلات از منطقه یا شهرستان |
11 |
فراهم نمودن امکانات لازم جهت فعالیتهای اعضاء با هماهنگی منطقه |
12 |
تشکیل شورای گروه هر ماه یکبار |
13 |
صدور کارت شناسایی برای اعضاء جدید |
14 |
هماهنگی و تشویق و آموزش اعضاء به منظور حضور فعال در تعاونیهای آموزشگاهی و خرید سهام |
15 |
تشکیل جلسه گروهی هر دو هفته یکبار |
16 |
برنامه ریزی به منظور تقویت بنیه درسی اعضاء |
17 |
انجام مراسم آغازین توسط اعضای گروه هر ماه یکبار |
18 |
تشکیل جلسه تیم ها هر دو هفته یکبار |
19 |
تشکیل جلسه با اولیای اعضاء تشکیلات دانش آموزی 2 بار در طول سال |
20 |
برگزاری یک اردوی یکروزه گروهی مطابق با نمایه کتاب دانستنیها و مهارتها |
21 |
ثبت فعالیتها هر ماه در دفتر ثبت فعالیتهای گروه |
22 |
تهیه نشریه گروه توسط خبرنگار گروه با همکاری سایر اعضاء |
23 |
تشکیل جلسه بحث گروهی با هم اندیشی هر 2 ماه یکبار |
24 |
برگزاری اردوهای چند روزه ویژه جویندگان و سیاران مطابق با نمایه کتاب دانستنیها و مهارتها |
ردیف |
مواد قابل اجرا و پیگیری |
25 |
انتخاب نماینده گروه جهت شرکت در مجمع اعضاء سازمان در شهرستان / منطقه |
26 |
انجام بازدید مطابق با نمایه کتاب دانستنیها و مهارتها |
27 |
برنامه ریزی و تمهید مقدمات هفته کار نیک در هفته اول آذرماه |
28 |
تشکیل نمایشگاه دستاوردها و فعالیتهای اعضای تشکیلات دانش آموزی به مناسبت سالگرد تأسیس تشکیلات دانش آموزی پیشتازان و فرزانگان |
29 |
شرکت در برنامه مانور سراسری زلزله |
30 |
شرکت در مراسم صبحگاه مشترک با هماهنگی منطقه هرسال یکبار |
31 |
برنامه ریزی تهیه مقدمات به منظور انجام بازدید، اردو، فعالیتهای اجتماعی بویژه راهنمایی مسافران نوروزی در استانهای مهمانپذیر کشور |
32 |
برگزاری آزمون هماهنگ اعضاء |
33 |
برنامه ریزی جهت ارزشیابی اعضاء و صدور گواهینامه و اعطاء نشان و درجات |
34 |
توضیح و توجیه شرکت در اردوهای منطقه ای ، استانی وکشوری در صورت انتخاب تیم ، دسته ، گروه |
35 |
توجیه نحوه فعالیتهای تابستانی ، مطابق دستورالعمل |
36 |
سازماندهی مجدد اعضاء به منظور شرکت در فعالیتهای تابستانی |
37 |
تکمیل گواهی پایان دوره برای اعضاء موفق پس از انجام آزمون هماهنگ |
38 |
تشکیل جلسه گروهی |
39 |
شرکت در مراسم گرامیداشت هفته دفاع مقدس (31 شهریور) |
40 |
شرکت فعال اعضاء پیشتازان و فرزانگان ملبس به لباس فرم در برنامه های روز دانش آموز (13 آبان) |
41 |
شرکت فعال اعضاء پیشتازان و فرزانگان در برنامه های دهه مبارک فجر ( 12 الی 22 بهمن) |
42 |
شرکت در مراسم جشن نیکوکاری و روز احسان ( 14 اسفند) |
43 |
اجرای برنامه های
خاص توسط اعضاء فرزانگان به مناسبت ولادت حضرت زهرا (س) وروز زن |
44 |
اجرای برنامه های خاص توسط اعضاء پیشتازان به مناسبت ولادت حضرت علی (ع) وروز پدر (13 رجب) |
تقویم اجرایی فصل تابستان
( تیر- مرداد – شهریور )
از آنجایی که
فعالیتهای سالانه اعضای تشکیلات دانش آموزی پیشتازان و فرزانگان از مهرماه آغاز و
تا شهریورماه هر ساله ادامه دارد. لذا فعالیتهای اجرایی تا پایان خردادماه بصورت
هفتگی تنظیم گردیده است و در فصل تابستان
مطابق سیاستهای فعالیتهای تابستانی سازمان دانش آموزی بصورت ویژه ،
برنامه ریزی و ابلاغ می گردد. به منظور ارتباط مربیان با اعضاء در فصل تابستان و
آمادگی به منظور ادامه فعالیتها در پایگاههای تابستانی موارد ذیل تأکید می گردد.
1- مربیان با نگاهی عمیق و برنامه ریزی دقیق اوقات تابستان را برای اعضاء به گونه ای طراحی نمایند که با سازماندهی مجدد گروه در پایگاه تابستانی اختصاصی زمینه های لازم برای حضور اعضاء فراهم گردد.
تبصره : مطابق دستورالعملهای عضو گیری و سازماندهی اعضای تشکیلات دانش آموزی پیشتازان و فرزانگان فقط اعضای گروههای ویژه در طول تابستان به فعالیت خود ادامه داده و سایر اعضاء در صورت پیش بینی برنامه های خاص در آن فعالیت یا برنامه شرکت خواهند داشت .
2- سوق دادن دانش آموزان در اردوهای گروهی منطقه ای و استانی ، تشویق نمودن اعضاء برای شرکت در فعالیتهای کانونهای دانش آموزی پایگاههای تابستانی مدارس، کتابخانه های عمومی ، مراکز فرهنگی ، ورزشی و ...
3- برقراری ارتباط مربیان با اعضاء درطول تابستان حداقل با تشکیل جلسات و برگزاری اردوهای یک روزه و چند روزه و انجام بازدیدهای علمی – فرهنگی – تاریخی و ...
4- استفاده از اعضاء بعنوان کادر اجرایی اردوها و فعالیتهای تابستانی و همچنین شرکت آنها در فعالیتهای مذکور
5- مشارکت اعضاء ، در طرحهای سازندگی اجتماعی ، فعالیتهای گروهی و همکاری با نهادها و سازمانها
6- حضور اعضاء در جلسات آموزشی گروه مطابق با کتب آموزشی که در طول سال تحصیلی موفق به گذراندن آنها نشده اند.
7- برگزاری جشنواره های فرهنگی و ورزشی ، مهارتی ، هنری و ... بین اعضاء
8- شرکت در گروهمائیهای تخصصی و آموزش خاص مربیان تشکیلات دانش آموزی
9- تشکیل نمایشگاهی از دستاوردهای اعضاء در تابستان
10-شرکت در اردوهای گروهی – منطقه ای
11-سایر فعالیتهای مطابق شرایط منطقه ای و موافقت شورای برنامه ریزی بلامانع می باشد.