جنگل نوردی برای مربیان و اعضا که قصد رفتن به جنگل را دارند
جنگل نوردی......
جنگل نوردی با طبیعت گردی از فعالیتهای هیجان انگیز و فرح بخشی است که هدف از انجام آن مشاهده مناظر و طبیعت و سیر و سیاحت در سر زمین های بکر است.
اما بایدتوجه داشت مسئولیت بزرگی به عهده طبیعت گردها و جنگل نوردها است. حفظ این منابع طبیعی با رعایت قوانین و مقررات مرتبط ، پیشگیری از وقوع حادثه و جلو گیری از خطراتی مانندآتش سوزی از نکاتی است که باید به آن توحه کرد . از طرف دیگر باید دانست خطرات جنگل نوردی کمتر از دیگر برنامه ها مانند کوهنوردی یا کویر نوردی نبوده و آگاهی از خطر زیست محیطی مانند رویا رویی با حیوانات وحشی خطر گم شدن ....دانستن راهکارهای مقابله با این خطرات ضروری است.....
***فواید جنگل....
جنگل ها از منابع طبیعی و مفید در زمینه های مختلف زیست محیطی مانند وزش باد،پیشگیری از گرم شدن دمای کره زمین افزایش بارندگی و تصفیه هوا یه شمار می رود و کاهش وسعت جنگل ها خطرات متعددی مانند افزایش شما ر حشرات موذی ، گرم شدن زمین و افزایش رطوبت خ.خواهد داشت.
همچنین برخی جنگل ها مانند جنگل درختان سرو نقش مهمی در جذب آلودگی های صوتی و کاهش عوارض ناشی از سرو صدا در مناطق مختلف دارند . ایران به علت برخوداری از تنوع آب و هوایی دارای جنگل های متعدد در نواحی مختلف شمالی ف مناطق گرم و خشک و استپی و حتی جنگلهای پراکنده در مناطق کویری است . سرو، توسکا، راش، و...از درختان رایج واقع در جنگلهای ایران است که جلوه زیبایی که به این مناطق داده است به گردشگاه مناسبی برای مسافران ، توریستها و طبیعت گردها تبدیل شده است.در حالی که این مناطق از جاذبه های گردشگری فراوانی بر خودار هستند .زیستگاه طبیعی منسبی برای حیوانات وحشی مانند خرس، شغال ،کفتار ، یوز پلنگ و.... به شمار امده و در صورت مواجهه با آنها آگاهی لازم از مسائلی مانند چگونگی برخورد با حیوانات وحشی ،حمل ابزارهای ضروری برای پیشگیری از آسیب دیدن توسط حیوانات و توجه و توجه به نکاتی مانند طبیعت گردی گروهی و جدا نشدن از گروه و ....ضروری است.
*** وسائل عمومی مورد نیاز در سفر....
قبل از سفر باید فهرستی از وسائل مورد نیاز مانند سیستم های ارتباطی مثل تلفن همراه ، سیستم های مکان یابی ، قطب نما، ئسایل دفاعی نظیر کاتر یا چاقو، سیستم های روسنایی ، مواد شوینده ، کیسه خواب، کتاب راهنما، دوربین ، چکمه های بلند و قابل شست و شو و چتر تهیه کرد و آنها را قبل از سفر در کوله پشتی قرار داده و از همراهان مطمئن شوند تا 0یچ وسیله ای را از قلم نیندازند.
باید توجه داشت ، نقشه کتاب راهنما، چراغ قوه، غذا، آب، لباس، جعبه کمکهای اولیه و چادر ضروری محسوب شده و گاهی اوقات وسلیل نجات جان در جنگل محسوب می شود..
برای پیشگیری از خطر گم شدن در جنگل همراه داشتن سیستم مکان یاب یا تلفن همراه برای فرستادن پیام برقراری تماس با گروه های نجات ضروری است.
***وسایل و پوشاک انفرادی....
کفش سبک راهپیمایی ، جوراب و مچ بند ف پیراهن و شلوار گرمکن، انواع دستکش، انواع عینک، شنل باران آندراک، کاپشن و شلوار بادگیر، کوله پشتی، زیر انداز، کیسه خواب پر یا ویسکوز، انواع کلاه، چراغ قوه یا لامپ و باتری اضافه، قمقمه آب، جعبه کمکهای اولیه، طناب انفرادی و کارابین، قطب نما و نقشه مسیر ، سوت، بشقاب ، لیوان، چاقو، در بازکن و کبریت...
***وسایل گروهی...
چادر گروهی، پوشش ضد آب، ارتفاع سنج،ظروف غذا و لوازم پخت و پز، داس یا تبرکوچک، کپسول روشنایی، کتری و قوری گروهی،دوربین عکاسی ، قرص آتش زنه، نقشه، کروکی و....
***مسیر رفت و بر گشت....
راه یابی به جنگل به ویژه راه برگشت مساله مهم و حیاتی است یکی از مسایلی که فرد راه یاب باید انجام دهد این است که هر چند دقیقه یک بار به عقب برگردد و مسیر برگشت را در ذهن مرور کند زیرا مسیر برگشت مسیری کاملاًبا مسیر رفت است به ویژه پس از هر رپدو راهی باید نگاهی به عقب کرد.درختهایی با اشکال خاص ، سنگهاو مسیر رودها از عوامل طبیعی موثر در راه یابی در این مناطق است . همچنین می توان از تغییر دادن شکل ظاهری دو راهی ها (به نحوی محسوس برای جنگل نوران و نه جلب توجه برای سایرین)این مسیرها را بر گشت از هم متمایز کرد.به عبارت دیگر می توان این تغییرات را بگونه ای اعمال کرد که کمترین اثرات تخریبی را داشته باشدو در عین حال تغییری قابل درک و ملاحظه داشته باشد.این علامتها نباید هیچ معنی و مفهومی برای افراد بومی و محلی داشته و به سادگی توسط آنها و یا دام هایشان دچار تخریب شود.
***انتخاب پوشاک جنگل نوردی.....
بهترین پوشش در مناطق جنگلی لباس یکسره با آستین های بلند است که بدن را در تماس با خار و شاخه های درختان محفوظ نگه دارد .لباس های نخی برای این مناطق مناسب نیست و باید از پوشاکی با الیاف مصنوعی استفاده کرد. همانطور که کوهنوردان معمولاً از لباسهایی با رنگهای روشن استفاده می کنند . در جنگلها نیز رنگ لباسها به دلیل محدوده دید کمتر اهمیتی دو چندان دارد.
زیرا در صورت بروز حادثه ای پیدا کردن فردی بیهوش در جنگل کاری بسیار پیچیده خواهد و چه بسا از رو متری هم نتوان وی را تشخیص داد.پوشاک و کوله در این مناطق باید بدون وسایل اضافی و خارجی باشد که با درختان و شاخه ها در گیر نشود.
***نحوه راهپیمایی در جنگل.....
به دلیل گفته شده فاصله بین نفرات در جنگلها نباید زیاد باشد و از طرفی کم بودن این فاصله هم خطر برخورد شاخه های درختانی که با فرد جلویی گیر کرده را بیشتر می کند.
استفاده از عینک در چنین شرایطی ضروری بوده و در شرایط خاص می توان از ارتباط کلامی استفاده کرد . همراه داشتن یک سوت هم میتواند در مواقعی قابل استفاده باشد.این وسیله در بسیاری مواقع به کمک جنگل نوردان می آید مشروط بر آنکه قبلاً علایم قراردادی را بدانیم.
*** سکوت راز بهره بردن از جنگل......
رعایت سکوت در هنگام حرکت در جنگلها امری ضروری است ( جز در موارد خاص) این امر شانس سما را برای مشاهده جانوران انسان گریز بیشتر کرده و احتمال بر خورد با حیوانات خطر ناک را کاهش می دهد. پرندگان جانورانی هستند که خیلی سریع محل حرکت شما را ترک خواهند کرد.
***نکته....
البته باید توجه داشت که پوشش جانوری مناطق و همین طور اطلاعات لازم در باره ویژگیهای جانوران ، محل زندگی ، زمان زاد و ولد و روش مقابله با خطرات بحث مفصلی است که گرچه در دوران ما اهمیت کمتر نسبت به گذشته دارد اما لازم به فراگیری است.....